Monday 27 November 2017

Kuinka liikkua Lontoossa: matkaliput ja -kortit

Lontoon julkinen liikenne tuntuu aina välillä aiheuttavan päänvaivaa, joten ajattelin koota yhteen paikkaan kattavan oppaan. Tästä aiheesta saa aika paljon tekstiä aikaan, joten ajattelin jakaa informaation kahteen osaan; tämä postaus käsittelee matkalippuja ja -kortteja kun taas toinen osa tulee olemaan enemmänkin julkisesta liikenteestä noin yleensä.



Minkälaisen matkalipun tai -kortin Lontoossa voi ostaa?

1. Paperinen single ticket

Listasin tämän aivan varmuuden vuoksi, vaikka näiden paperilippujen käyttö on (onneksi) vähentynyt vuosien mittaan. Joskus kuitenkin tuntuu, että näitä tyrkytetään asemalla turisteille, jotka eivät välttämättä tiedä mikä on paras ja halvin vaihtoehto. Jos saavut Gatwickilta Victoria-asemalle, ja kerrot asiakaspalvelijalla haluavasi päästä Paddingtoniin, saatetaan sinulle myydä yhdensuuntainen metrolippu. Tämä paperinen lipare maksaa suunnilleen £4.90, vaikka Oysteria tai pankkikortin lähimaksua käytettäessä yhden metromatkan hinta 1-2 zonella on £2.20 tai £2.80, riippuen onko kyseessä *off peak vai peak time. Nämä yksittäiset liput ovat arvoltaan yli puolet päivälipun hinnasta, joka oikeuttaa käyttämään niin montaa kulkuneuvoa päivän aikana kuin huvittaa. Ei siis koskaan kannata metroa käyttäessä turvautua näihin yhdensuuntaisiin lippuihin!

2. Oyster Card

Sininen Oyster Card on varmasti monelle Lontoon kävijälle varsin tuttu juttu, mutta kerrattakoon silti. Ostohetkellä Oysterista pitää maksaa viiden punnan pantti, jonka voi pyytää takaisin viimeisen metro-, bussi- tai junamatkan jälkeen. Toisaalta, jos Lontooseen mielii tulla uudelleen, kortin voi myös säilyttää ja kortille jääneen summan voi käyttää seuraavalla kerralla. Matkakortille voi ladata joko aikaa (viikko/kuukausi/vuosi) tai arvoa. Päivälippua ei pysty varsinaisesti ostamaan, mutta yhdelle päivälle on maksimisumma (daily cap), jonka yli ei voi mennä. Hinta on £9.50 tai £9.10/päivä zonelle 1-4, riippuen onko kyseessä peak vai off peak time. Tämä hinta sisältää sekä metron että bussin. Päivälipun hinta pelkkään bussiin on £4.50. Kolmen bussimatkan jälkeen päivän loput bussilla taitettavat matkat ovat siis periaattessa ilmaisia. Jos Lontooseen tulee alle viikoksi, kannattaa Oysterille ladattavan rahan määrä laskea £9.50 x päivien määrä. Jos suunnitelmissa on käyttää pelkkiä busseja, voi yhden päivän laskea maksavan £4.50.

Oyster antaa käyttäjälleen aina automaattisesti halvimman hinnan. Toisin sanoen - jos matkustat aamulla bussilla neljä kertaa (maksimisumma busseille päivässä on £4.50), lounaalla metrolla (£2.20) ja illalla painelet takaisin hotellille bussilla (£0), tulee koko päivän hinnaksi £6.70. 

3. Pankkikortin lähimaksu / Apple Pay / Android Pay

Lontoossa on nykyään mahdollista maksaa liikkuminen suoraan pankkikortilla, älypuhelimella tai -kellolla. Korttia, puhelinta tai kelloa käytetään aivan samalla tavalla kuin Oysteria, eli se skannataan joko metroportilla tai bussissa siihen tarkoitettuun laitteeseen. Pankkikortti antaa samat hinnat kuin Oyster ja se on täysin turvallinen vaihtoehto. Pankkikortille on itse asiassa esitelty weekly capping, jota perinteinen matkakortti ei tee. Jos käytät pankkikorttia maanantaista sunnuntaihin ja olet perjantaihin mennessä käyttänyt yli £33 (viikon matkakortin hinta Oysterilla), ei rahaa enää kulu lauantaina ja sunnuntaina. 

Pankkikortin lähimaksua käyttäessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota näihin kahteen seikkaan:
1.) Metrossa käytä aina samaa korttia sisälle mennessä ja tullessa ulos. Jos skannaat Nordean kortin sisälle mennessä ja ulos tullessa käytätkin vahingossa Säästöpankkia, veloitetaan molemmilta korteilta kahdeksan punnan sakko.
2.) En suosittele skannaamaan pankkikorttia esimerkiksi kukkaron läpi jos omistat muitakin lähimaksukortteja tai Oysterin. Muuten maksu voi mennä vahingossa kaksi kertaa. 

*Peak time: 9.29 asti aamulla ja 16.30-18.59.
Off peak: 9.30-16.29 & 19.00 eteenpäin

No comments :

Post a Comment